Portál pro pracovní příležitosti v hotelnictví ,
gastronomii, lázeňství a cestovním ruchu v ČR.
. 
 Login
Uživatel
Heslo
Zapomněli jste vaše heslo?
 



GastroJobs.cz je partnerem






GastroJobs.cz je členem


 
 Článek...
     
 
Jak vlastně chutná...? Taro - chutný světoběžník
Hlízy kolokázie jedlé, které mají béžovou barvu a někdy váží i 5 kilo, znají většinou jen ti, kteří z této rostliny, známé jako taro, taioba nebo dasheen, vyřezávají nádherné umělecké kompozice. Taro je však v kuchyni daleko více použitelný.

Taro je subtropickou rostlinou, která byla kultivovaná snad v Malajsii, nebo v Indii, již 5000 let před Kristem. Poté se rozšířila do jižní Asie, Číny a Japonska. Obchodní karavany, a také otrokářské lodě ji dovezly do oblasti Karibiku. Dnes je pěstována převážně v Africe, i když nemá ráda sucho, ale naopak stálé vlhko. Je pěstována podobně jako rýže, v zatopených polích. Divoce rostoucí taro, jehož listy dosahují někdy až dvou metrů, zde najdete v bohatých koloniích převážně kolem řek a jezer i ve vlhkých lesích.

Taro má nejen jedlou hlízu, která roste stejně jako naše brambory, ale také listy, které se dají připravovat jako špenát. Hlízy obsahují hodně vody a škrobu, chutí se podobají bramborám a někdy i jedlým kaštanům. Upravují se podobně jako brambory - vaří se v osolené vodě, opékají, pečou a smaží. Jsou výbornou přílohou k pálivým nebo tučným pokrmům. Ale pozor! Taro se musí podávat vždy horký, protože při vystydnutí ztuhne a má špekovou konzistenci. Vodu, ve které se taro vařilo, vždy vylévejte a nikdy nekonzumujte hlízy syrové. Ze sušeného tara se vyrábí mouka, obsahem škrobu je taro také výborným základem pro pálenku. Taro ocení i ti, kteří musí svůj život žít bez lepku.

Pokud taro nakupujete, vybírejte jen hlízy pevné, bez měkkých míst. Taro skladujte ve tmě, v chladu a v suchu.

Autor MH
 
 
 
 
 

webdesign and project by




Bezručova 25, 251 01, Říčany
InfoMail <info@GastroJobs.cz>

optimalizace PageRank.cz
(čas přípravy www-stránky na serveru: 0,02044296 sec)