Portál pro pracovní příležitosti v hotelnictví ,
gastronomii, lázeňství a cestovním ruchu v ČR.
. 
 Login
Uživatel
Heslo
Zapomněli jste vaše heslo?
 



GastroJobs.cz je partnerem






GastroJobs.cz je členem


 
 Článek...
     
 
Jak vlastně chutná...? - Čínský zázvor Krachai
Chinese keys ang., Fingerwurz něm.,

Tuto víceletou rostlinu najdete ve vyšších polohách jižní Asie, hlavně v Číně, v Thajsku, v Indii, na Sri Lance a v Indonesii. Její tak trochu hororově vypadající kořeny, připomínající ruku s dlouhými pařáty, jsou známé již 5 tisíc let, a to hlavně pro své léčivé vlastnosti. Éterické oleje, které rostlina obsahuje, s úspěchem léčí veškeré žaludeční a střevní nemoci. Čínská medicína využívá prý velmi úspěšně tento kořen, který může dorůst i do délky 50 centimetrů, i při léčbě rakoviny. Botanicky patří exotický krachai do stejné rodiny jako zázvor.
Krachai (vyslovuj gračaj) se dá velmi dobře skladovat, nejlépe v chladničce, zabalený ve vlhké utěrce a v uzavřeném mikrotenovém sáčku. Po delší době kořen vysychá a hořkne.

V kuchyni se využívá stejně jako zázvorový kořen. Strouhaný, nebo nakrájený na tenké plátky, ochutí svojí mírnější pálivou chutí zeleninová jídla, drůbeží maso a samozřejmě ryby i dary moře. Je častou přísadou kari past, jako je kambodžská Kroeung nebo thajská Nam-Ya, stejně tak se bez ní neobejde Rempah pasta v Indonézii a Malajsii. Nejvíce se ale krachai používá v thajské kuchyni. Čínská kuchyně krachai nepoužívá, Číňané se tímto kořenem pouze léčí.


Autor MH
fotky: World of Taste
 
 
 
 
 

webdesign and project by




Bezručova 25, 251 01, Říčany
InfoMail <info@GastroJobs.cz>

optimalizace PageRank.cz
(čas přípravy www-stránky na serveru: 0,01876712 sec)