Portál pro pracovní příležitosti v hotelnictví ,
gastronomii, lázeňství a cestovním ruchu v ČR.
. 
 Login
Uživatel
Heslo
Zapomněli jste vaše heslo?
 



GastroJobs.cz je partnerem






GastroJobs.cz je členem


 
 Článek...
     
 
Jak vlastně chutná...? Goja fazole - zachránce od hladomoru?
Goja fazole, křídlaté fazole, nebo také hranaté fazole, česky ledenec nachový, by mohly v budoucnu zachránit mnohé národy, hlavně v tropických oblastech, od smrti hladem. Je totiž doslova bílkovinnou bombou. Jedlé, výživné i chutné jsou všechny části této rostliny, a to nejen podivně tvarovaný lusk s malými fazolkami, ale i stonek, listy a podzemní hlízy. Goja je luštěninou, chuťově i vzhledově je podobná cukrovému hrášku.

Její původ není jistý, zřejmě pochází z Afriky, dnes se pěstuje i v jižní Asii, v Indii, Ghaně, Nigérii a v Karibiku. Goja roste rychle, je nenáročná a je velmi výživná. Svým složením se dá srovnat se sójou.

V asijské kuchyni se používá do jídel z woku, převážně se rychle smaží nebo blanšíruje a dále používá jako součást různých jídel, výborná je i jako příloha a do salátů. Při nákupu je nutné zkontrolovat, aby lusky byly stejnoměrně zelené, bez skvrn. V chladničce vydrží Goja bez ztráty kvality maximálně dva dny.

Goja je ceněna i v asijské medicíně. Její listy prý čistí krev a známý je i extrakt z této rostliny, který léčí nemoci očí. Ze semen se lisuje olej, který se používá v kosmetickém průmyslu.


Autor: MH

Fotky: Wikipedia, Taste of the world
 
 
 
 
 

webdesign and project by




Bezručova 25, 251 01, Říčany
InfoMail <info@GastroJobs.cz>

optimalizace PageRank.cz
(čas přípravy www-stránky na serveru: 0,02183604 sec)