Portál pro pracovní příležitosti v hotelnictví ,
gastronomii, lázeňství a cestovním ruchu v ČR.
. 
 Login
Uživatel
Heslo
Zapomněli jste vaše heslo?
 



GastroJobs.cz je partnerem






GastroJobs.cz je členem


 
 Článek...
     
 
Představujeme vám členy Juniorského národního týmu AKC ČR
Po kapitánovi je nejdůležitějším člověkem pro kvalitní fungování týmu určitě jeho manager. Juniorský národní tým po manažerské stránce od roku 2013 vede žena, Helena Stuparičová. Jak již jméno napovídá, paní Helena je manželkou kapitána týmu, což má své výhody - veškeré záležitosti se mohou okamžitě komunikovat a také ihned řešit. Paní Stuparičová je absolventkou střední ekonomické školy, pracovala jako zbožíznalec na podnikovém ředitelství Potraviny Praha.

Kde jste nasbírala nejvíce praktických zkušeností?
Kuchařka nejsem, můj úkol v Juniorském národním týmu je ryze manažerský. Pravdou však zůstává, že tolik let, prožitých po boku Vládi, mne vyškolil v mnohém, co se gastronomie týče. je to především on, který je nejen přísným učitelem, ale i vstřícným kolegou. Co se týče manažerských zkušeností ve vedení týmu - myslím si, že vést jakýkoli tým, je v tomto směru hodně podobné. A je jedno, vede-li člověk sportovce, tanečníky či kuchaře.... A já jsem přes rozličné vedení dětských táborů, tanečního souboru, zakotvila nyní v týmu mladých kuchařů.

Co je na kuchařské profesi podle vás nejtěžší, a co nejhezčí?
Kuchařská profese je fyzicky a psychicky velmi náročná - kdo nezažil, těžko uvěří. Vše musí být prvotřídní kvality, chuťově vyladěné a přesně na čas. A v neposlední řadě hraje velkou roli i ekonomika - musíte umět vytvořit i potřebný zisk. Nejhezčí je určitě kreativita, variabilnost a adrenalin při očekávání výsledku práce, který je posuzován všemi smysly desítek až stovek lidí denně.

Co má dělat mladý kuchař, aby se stal úspěšným ve svém oboru?
Nemachrovat, být pokorným ke svému řemeslu a snažit se dostat mezi zkušené kuchaře, jak u nás, tak v zahraničí - třeba na stáže, tzn. třeba i bez nároku na výplatu.

Jak se rekrutují členové do národního týmu?
Nejprve bych zdůraznila, že jsme otevřeni pro všechny a ještě se nestalo, že bychom nedali každému, kdo měl zájem, šanci si práci v týmu alespoň vyzkoušet. Předpokladem členství v týmu nejsou paradoxně na prvním místě zkušenosti, ale spolehlivost a schopnost věnovat práci pro tým především svůj volný čas. Znalosti a zkušenosti jsou velmi vítané, ale týmový duch je o mnoho důležitější.

Jak bude probíhat naše účast na kuchařské olympiádě IKA v Erfurtu?

Letošní IKA Olympiády se účastní 20 juniorských týmů a každý z nich musí splnit dva soutěžní úkoly.
  • Uvařit za 5 hodin 60 porcí menu o 3 chodech
  • Připravit za 5 hodin buffet pro 12 osob, který obsahuje
  • Mísu pro 12 osob se třemi hlavními výrobky - losos, kambala, krevety, třemi doplňky a dvěma omáčkami
  • 48 ks finger foodů 2 teplé druhy a 2 studené
  • 12 talířových dezertů o dvou komponentech
  • Hlavní chod jako live cooking za použití wok pánve a grilu - suroviny budeme znát až měsíc před zahájením soutěže


Pokud jde o hodnocení: sčítají se body od technické a degustační komise a ze všeho nejdůležitější je chuť, za kterou dostává tým 50 % všech bodů. Zbytek tvoří body za design, inovátorství, praktické dovednosti členů týmu, týmová práce a v neposlední řadě dodržování celého HACCP, včetně průběžných kontrol předepsaných teplot, během celé doby vaření a expedice.

Jaké bude naše menu, kterým budou naši junioři reprezentovat českou gastronomii?
Terinka ze sladkovodních ryb doplněná pěnou z lososa, květákovou rolkou ve stylu suši, okurkovým želé a křenovými perlami

Králík na tři způsoby s jemným puré ze žluté mrkve, dušenou pohankou s houbami, karotkovo- hořčicovou omáčkou a cibulovým glazé

Jemný litý koláč z červené řepy podávaný s espumou z kozího sýra, malinovými sférami a parfait z červené řepy provoněným levandulí

Fotky byly pořízené v průběhu posledního tréninku, chuťově je menu téměř doladěno a nyní se bude pilovat prezentace pokrmu. Talíře jsou pro všechny soutěžící národy stejné.

Autor: MH
Fotky: AKC ČR a SOLUTION FACTORY
 
 
 
 
 

webdesign and project by




Bezručova 25, 251 01, Říčany
InfoMail <info@GastroJobs.cz>

optimalizace PageRank.cz
(čas přípravy www-stránky na serveru: 0,02946496 sec)